MENU

Śniadania (sobota – niedziela 8.30 – 10.00)

Jajka sadzone lub jajecznica, pieczywo, masło, dżem, herbata  – 12 zł
Półmisek (wędliny, sery, pomidor z cebulką, ogórek, masło, dżem, herbata) – 12 zł
Parówki, pieczywo, masło, dżem, herbata – 10 zł

Zestaw I  – 20 zł
Jajka sadzone na boczku – 2 szt
Półmisek (wędliny, sery, pomidor z cebulką, ogórek, masło)
Pieczywo, dżem, herbata

Zestaw II  -20 zł
Jajecznica (na maśle, boczku, kiełbasie, z pieczarkami)
Półmisek (wędliny, sery, pomidor z cebulką, ogórek, masło)
Pieczywo, dżem, herbata

Zestaw III – 17 zł
Parówki na gorąco – 3 szt
Półmisek (wędliny, sery, pomidor z cebulką, ogórek, masło)
Pieczywo, dżem, herbata

Racuchy drożdżowe z jabłkiem – 3 szt – 11 zł

Dodatki:
Płatki  – 3 zł
Tosty  – 2 zł
Miód, dżem, masło… – 1,50 zł
Kakao 3 zł
Szklanka mleka – 2 zl
Pomidor/ogórek – 3 zł

PLACKI ZIEMNIACZANE
1. Placki ziemniaczane solo (3 szt)  – 12 zł / 8 zł
2. Placki solo ze śmietaną/cukrem (3 szt) – 14 zł / 9 zł
3. Placki z oscypkiem (2 szt)  – 19 zł / 11 zł
4. Placki z bryndzą (2 szt)  – 18 zł / 10 zł
5. Placki z serem feta (2 szt)  – 18 zł / 10 zł
6. Placki z żółtym serem (2 szt) – 18 zł /10 zł
7. Placki ze świeżym czosnkiem i sosem czosnkowym (2 szt)  – 18 zł / 10 zł
8. Placki z kiełbasą (2 szt)  – 18 zł / 10 zł
9. Placki z boczkiem wędzonym (2 szt) – 18 zł / 10 zł
10. Placki z pieczarkami i żółtym serem (2 szt) – 18 zł / 10 zł
11. Placki po góralsku (z gulaszem wieprzowym i oscypkiem) (2 szt)  –  22 zł / 15 zł
12. Placki po Polsku (z farszem mięsnym) (2 szt) – 18 zł / 10 zł
13. Placki ze szpinakiem (2 szt)  –  18 zł / 10 zł
14. NOWOŚĆ ! Placki po Rosyjsku – 19 zł / 11 zł
(z farszem mięsnym, boczkiem i czosnkiem, śmietaną i koprem)
15. Kugiel* – ciasto ziemniaczane pieczone z żeberkami – 15 zł / 9 zł

Wszystkie placki z pozycji 3 – 15, podawane są z zestawem 3 surówek
Ciasto ziemniaczane robimy codziennie świeże

ZUPY
1. Rosół z makaronem domowym (drobiowo – wołowy)  –  9 zł / 5 zł
2. Pomidorowa z pomidorami z ryżem lub makaronem  –  9 zł / 5 zł
3. Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, chleb – 9 zł / 5 zł
4. Żurek solo  –  6 zł
5. Kwaśnica z żeberkiem i ziemniakami  – 9 zł
6. Barszcz czerwony z uszkami (uszka z grzybami) – 10 zł / 6 zł
7.Barszcz czerwony solo 300ml  – 6 zł
8. Barszcz czerwony z krokietem (krokiet z mięsem i kapustą) – 10 zł
9. Gulasz Babci Marysi z pieczarkami i papryką –  12 zł / 8 zł

DANIA GŁÓWNE
1. Zbójnicka Kabza – Podwójny filet z kurczaka z boczkiem, wędzonym, oscypkiem, frytki/ziemniaki, zestaw 3 surówek lub kapusta zasmażana  –  29 zł
2.Kabza ze szpinakiem – Podwójny filet z kurczaka ze szpinakiem, frytki/ziemniaki/ryż, zestaw 3 surówek lub kapusta zasmażana –  29 zł
3. Kurczak po Chińsku – Kawałki kurczaka orientalnie przyprawione z warzywami chińskimi, ryż/frytki/ziemniaki, zestaw 3 surówek – 22 zł / 15 zł
4. Filet z kurczaka panierowany frytki/ziemniaki/ryż, zestaw 3 surówek lub kapusta zasmażana – 22 zł / 15 zł
5. Kurczak w płatkach frytki/ziemniaki/ryż, zestaw 3 surówek lub kapusta zasmażana – 20 zł / 15 zł
6. Grillowany filet z kurczaka z pieczarkami frytki/ziemniaki/ryż, zestaw 3 surówek lub kapusta zasmażana – 22 zł

DANIA PÓŁMIĘSNE I JARSKIE
1. Makaron spaghetti z sosem bolognese i serem – 15 zł / 10 zł
2. Naleśniki ze szpinakiem z pomidorami – 15 zł / 10 zł
3. Pyzy drożdżowe na parze z gulaszem /2 sztuki z gulaszem wieprzowym z zestawem z 3 surówek/ – 18 zł
4. Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem – 15 zł / 8 zł

DANIA Z WIEPRZOWINY
1.Kotlet po Bacowsku – Schab zawijany z ogórkiem kiszonym, cebulą i serem, panierowany, posypany oscypkiem, frytki/ ziemniaki, zestaw 3 surówek lub kapusta zasmażana – 27 zł
2. Karkówka pieczona w sosie śmietanowo – pomidorowy frytki / ziemniaki / ryż, zestaw surówek lub kapusta zasmażana – 22 zł
3. Schab tradycyjny ziemniaki / frytki, zestaw surówek lub kapusta zasmażana – 22 zł / 15 zł
4. Schab Duszony w warzywach, ziemniaki lub ryż –  20 zł
5. Żeberko pieczone na rumiano –  wg wagi 5 zł / 100 g
6. Golonka po Bawarsku (golonka wieprzowa peklowana, pieczona i duszona w piwie Pienińskim Popieprzonym, podawana z musztardą i chrzanem oraz pieczywem) – 6 zł / 100 g
7. Gulasz wieprzowy ziemniaki / ryż, zestaw 3 surówek lub kapusta zasmażana – 18 zł / 12 zł
8. Gulasz Babci Marysi z pieczarkami i papryką – 12 zł / 8 zł
9. Spagetti bolognese z serem – 15 zł / 10 zł
10. Smalec tradycyjny domowy 400 g – 9zł

PIEROGI DOMOWE (ręcznie robione)
1. Pierogi ruskie (okraszone cebulką) – 15 zł  / 9 zł
2. Pierogi z mięsem (okraszone cebulką) – 15 zł  / 9 zł
3. Pierogi z kapustą i grzybami (okraszone cebulką) – 15 zł  / 9 zł
4. Pierogi ze szpinakiem (okraszone cebulką) – 15 zł  / 9 zł
5. Pierogi z jagodami (ze śmietaną) – 15 zł  / 9 zł
6. Pierogi ze słodkim serem (ze śmietaną)  – 15 zł  / 9 zł
7. Pierogi z truskawkami (ze śmietaną) – 15 zł  / 9 zł

/1 porcja pierogów – 12. szt ; 1/2 porcji pierogów – 6 szt./

NALEŚNIKI I RACUCHY
1. Naleśniki ze szpinakiem i pomidorami z sosem czosnkowym 2szt.- 15 zł  / 9 zł
2. Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem z 2 surówkami 2szt. – 15 zł  / 8 zł
3. Naleśniki z dżemem 2szt. – 8 zł / 5 zł
4. Racuchy drożdżowe z jabłkiem 3szt. – 11 zł

DODATKI
1. Frytki 100g  – 5 zł
2. Zestaw surówek (4 surówki) – 6 zł
3. Ziemniaki gotowane – 5 zł
4. Ziemniaki opiekane – 5 zł
5. Ryż – 3 zł
6. Bukiet jarzyn gotowanych (brokuł, kalafior, marchewka) – 5 zł